Noutati
Istoria Hanului Vestem!
Situat in inima padurii Dumbrava, in imediata apropiere a Muzeului in Aer Liber din Dumbrava Sibiului, Hanul Vestem isi desfasoara activitatea intr-o cladire construita la sfarsitul secolului al XIX-lea. Aceasta cladire a apartinut hanului de odinioara care era localizat la iesirea din orasul Sibiu, intre Vestem si Talmaciu. Edificiul a fost mutat si reconstruit in cadrul celui mai mare muzeu al satului romanesc in anul 1990, tot atunci fiind si inaugurat ca spatiu de cazare pentru turistii vizitatori ai muzeului.
Construit integral din barne de lemn, pe un soclu de caramida, hanul original avea 20 de incaperi, dispuse la subsol, parter si etaj cu destinatii diferite. La subsol erau: o carmangerie cu abator, o afumatoare si o instalatie de preparare a produselor din carne la gratar, o popicarie si o brutarie (cu un cuptor avand o capacitate de coacere de 80 de paini simultan). La parter erau situate bucataria, sala de mese si camerele de locuit ale hangiului si ale personalului care servea clientii, iar la etaj erau camerele oferite spre inchiriere drumetilor care poposeau la acest han.
In prezent, Hanul Vestem dispune de 43 locuri de cazare, structurate in camere cu 1, 2 sau 3 locuri, restaurant, terasa si spatiu de barbeque.
Atmosfera pastreaza in mare parte parfumul civilizatiei romanesti de acum 150 de ani iar restaurantul se lauda cu un meniu traditional gustos cuprinzand cele mai apreciate retete din bucataria romaneasca de peste timpuri.
Legenda spune ca Hanul Vestem era vestit pentru bucatele delicioase cu care isi ademenea oaspetii. Hangita Olguta, o tanara femeie de o frumusete naturala divina, gospodina fara pereche, isi vrajea clientii cu talentele sale culinare facandu-i astfel sa revina ori de cate ori aveau ocazia.
Se spune ca Olguta le vrajea si inimile drumetilor cu glasul ei feminin si pasiunea pentru cantec.
Astfel, Hanul Vestem a ramas in amintire ca o nestemata, o mica bijuterie a vremurilor de odinioara, un loc plin de farmec, de cantec, de poezie si iubire, un portal catre suflet in toata profunzimea si puritatea lui.
La cules de macris prin Muzeul Satului Sibiu!
Plimbarile pe aleile din Muzeul Satului Sibiu sunt intotdeauna un izvor de bucurie si energie pozitiva. Casutele strabunilor nostri, fantanile vechi incarcate de povesti si amintiri, bisericuta din sat, natura verde si primitoare, morile de vant, lacul limpede si stralucitor sunt numai cateva din lucrurile care dau amploare sentimentului de fericire ce se naste in inimile noastre atunci cand pasim in acest loc de basm.
Iata ca zilele acestea, in promenadele nostre prin Muzeul Satului Sibiu, cautandu-ne norocul intre tufele de trifoi, am descoperit un miracol mic si verde: MACRISUL!
Macrisul este o planta care rareori atrage atentia, confundandu-se cu iarba. Din nefericire, macrisul e una dintre cele mai subestimate legume desi are o valoare nutritionala foarte mare, fiind una dintre cele mai vechi legume, folosite si de faraonii egipteni.
Aceasta planta, are un continut scazut de calorii, dar un continut ridicat de fier, iod, sulf, zinc, potasiu, fosfor, magneziu, vitamina C si A, acid folic si alti fitonutrienti.
Cercetatorii au aratat ca beneficiile asupra sanatatii ale macrisului le includ si pe cele anticancerigene, deorece aceasta planta are un continut ridicat de antioxidanti.
Specialistii spun ca daca am consuma regulat aceasta planta, ar scadea semnificativ riscul aparitiei cancerului la plamani sau a celui mamar.
Macrisul are un puternic efect de antibiotic si ar putea fi considerat un antibiotic natural.
Tine mine ca pentru a te bucura de toate proprietatile macrisului, este important ca acesta sa fie consumat proaspat, deoarece majoritatea elementelor benefice se gasesc in sucul acestuia. Sucul macrisului are de asemenea proprietati eficiente de eliminare a toxinelor si este recomandat ca tratament pentru boli precum astmul, gripa si bronsita. In acest scop, trebuie consumate 2-3 linguri de suc de macris, zilnic.
Va poftim asadar sa vizitati cel mai mare muzeu in aer liber din Europa!
Biserica de lemn din Muzeul Satului Sibiu
Biserica de lemn din Bezded din localitatea omonima in judetul Salaj a fost transferata in Muzeul in Aer Liber din Dumbrava Sibiului in 1990. Constructia dateaza din anul 1754.
Anul pictarii poate fi indicat de data scrisa pe icoanele imparatesti: 1759.
Pentru valoarea sa deosebita biserica de lemn din Bezded a fost transferata in Muzeul in Aer Liber din Dumbrava Sibiului in anul 1990 si sfintita in anul urmator.
In prezent, in micul lacas inchinat Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil se organizeaza slujbe de sarbatori si se celebreaza cununii si botezuri. Ea este deschisa publicului spre vizitare iar duminica, credinciosii pot lua parte la sfanta liturghie. Pe timp frumos, slujbele au loc afara.
Pentru informatii cu privire la cazare si activitati de agrement in Muzeul Satului Sibiu:
0269 252 948 sau 0745.703.845